Patiënt ervaringen

Sporter met schouderinstabiliteit

Op 25-jarige leeftijd is een schouderblessure ontstaan door overbelasting met tennis.

In eerste instantie heb ik niet in de gaten gehad dat de blessure geen spierpijn was (zo voelde het namelijk wel), waardoor ik nog een 2 à 3-tal weken door heb getraind.
Na het stoppen met trainen bleef de pijn onverminderd. De pijn was ook overdag/onder normale omstandigheden sterk aanwezig. Op een gegeven moment kon ik nauwelijks meer dingen zonder pijn optillen.

Een aantal maanden later, toen de pijn nog niet weg was, ben ik bij een eerste fysiotherapeut geweest.
Hier heb ik spieroefeningen gedaan, maar na enkele maanden had ik niet het idee dat er veel vooruitgang was geboekt.

Enkele maanden later heb ik een MRI en röntgenfoto laten maken in het ziekenhuis.
Hieruit bleek dat er een deukje in de kop van mijn bovenarm zit, evenals een scheurtje in de spier, precies boven het deukje.
De sportarts vermoedde dat de schouder uit de kom is geweest (of bijna). Het labrum was namelijk volledig intact. De sportarts adviseerde een kijkoperatie om te kijken of er verder dingen te zien zijn en/of te repareren vallen.
Omdat ik niet helemaal overtuigd was/ben van een significante verbetering na operatie, heb ik voorlopig afgezien van een operatie.
Hij adviseerde me ook om naar een specialist in schouderblessures in Groningen te gaan. Hier heb ik andere (dynamische) schouderoefeningen gedaan. Ik had hiervan wel meer het gevoel dat ze hielpen. Echter na 6 à 7 weken had het team verwacht dat de blessure verdwenen zou zijn. Dit was niet het geval en men adviseerde me terug te gaan naar de sportarts.

Voor die tijd heb ik Gertie gevraagd om naar mijn schouder te kijken.
Ze heeft geconstateerd dat de schouder instabiel en hypermobiel is en het schouderblad uit positie staat.
Inmiddels heb ik (nu ongeveer een jaar geleden) van Gertie stabiliteitsoefeningen gekregen om dit probleem aan te pakken. Binnen enkele weken na aanvang van de oefeningen had ik meer vertrouwen in mijn schouder. De dagelijkse pijn was drastisch verminderd.
Slechts af en toe heb ik nu nog last, maar de pijn is nu verplaatst van de gehele schouder naar specifiek de plek op de bovenarm.
Ik kan nu weer (zwaardere) dingen tillen, zonder dat ik direct of na enkele dagen pijn heb.
Wat nu nog niet (goed) gaat zijn versnellingen, of beweging boven het hoofd. Met specifieke houdingen gaat er een pijnscheut door mijn arm. Ik heb hierbij het gevoel dat er iets klem komt te zitten en er een reflex mijn arm terug wil hebben in een neutrale positie.

Oktober 2015