In augustus 2012 heb ik mijn ervaringen met hypermobiliteit tot dan toe beschreven (zie hypermobiliteit en zwangerschap). Inmiddels ben ik 3 jaar verder en een traag-werkende schildklier rijker. Een terugslag waar ik na een pittige zwangerschap niet bepaald op zat te wachten. Naast enorme vermoeidheid zorgden de schildklierproblemen onder andere voor veel gewrichtspijn en (nog meer) instabiliteit.
Inmiddels ben ik goed ingesteld op de schildkliermedicatie en voel ik me een heel stuk beter. Sterker nog; ik heb nog nooit zoveel energie gehad, ondanks een druk gezin en dito baan. Overigens hoef ik momenteel maar 1x per 3 weken naar de fysio (voorheen was dit elke week). Dit komt voornamelijk doordat ik nu de energie heb om weer te sporten. Veel mogelijkheden heb ik helaas niet, dus blijft het bij fitness, 1-2x per week een uurtje. Ik ben niet specifiek gaan fitnessen om mijn conditie te verbeteren, maar vooral om mijn spieren en stabiliteit te trainen. Ik heb gemerkt dat de Bugnet-oefeningen heel goed zijn toe te passen op de apparaten en bij cardiofitness. De basis in een goede houding. In mijn geval: buikspieren en bilspieren rustig aanspannen, knieën niet overstrekken en een goede stand van mijn voeten. Na zo’n vier jaar zit daar al aardig wat automatisme in. Ik vind de crosstrainer erg prettig om mee te beginnen en verder symmetrische bewegingen met heel je lichaam. Hardlopen op de loopband is er natuurlijk niet bij, maar een korte looptraining voor het gecontroleerd afrollen van je voet doet de bil- en buikspieren ook goed!
Daarna ga ik diverse apparaten langs. Alle onderdelen komen aan bod: benen, rug, buik, schouders. En maar op mijn houding blijven letten natuurlijk. Tijdens bepaalde oefeningen op de apparaten, doe ik ook Bugnet-oefeningen met accent op bijvoorbeeld mijn armen of handen. Het gaat mij niet om het steeds zwaarder trainen. Het gaat juist om de controle en symmetrie van de beweging. Dit traint de houdingsgerichte spiergroepen erg goed, wat er bij mij voor zorgt dat mijn gewrichten langer op de juiste plek blijven en niet subluxeren. Als extra pluspunt krijg je er ook nog eens meer energie van!
Een griepje of als mijn schildklier weer achteruit is gegaan, zorgt wel weer voor roet in het eten. Maar ik merk nu dat ik sneller herstel en dus ook sneller weer de stabiliteit in mijn lichaam terug vind.
Fitnessen was niet mijn favoriete sport, maar nu ik me er zo goed bij voel, krijg ik er steeds meer plezier in. En een lekker muziekje erbij, doet natuurlijk ook wonderen!

september 2015