..Fysiotherapeutische diagnose
Mevrouw is een jonge vrouw van 25 jaar, zij heeft sinds een jaar klachten aan haar rug en schouder. De pijn wordt gevoeld ter hoogte van de schouderbladen/rug rechts meer dan links. Zij is al eerder onder behandeling geweest voor de klachten. Deze behandelingen (massage en manuele therapie) hebben niet het gewenste effect gehad. De klachten zijn constant aanwezig en verergeren bij het(lang, ± 15 min.) in nemen van een bepaalde houding. Het sporten en bewegen lijken een verlichting te geven van de klachten. Ondanks dat de patiënte pijn voelt, belemmert dit haar niet in het dagelijks leven....

...Mevrouw sport 4 dagen per week. Binnenkort begint het tennisseizoen weer en komt er een dag bij waarop zij drie wedstrijden moet spelen. Naast het zelf sporten geeft mevrouw ook nog 10 uur per week tennis les en werkt zij als typeles docente...

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat er een houdingsafwijking is van de wervelkolom, hetgeen bevestigd wordt door de uitslag van de Röntgen foto's: lichte S-vormige scoliose op Thoracaal wervelkolom niveau...

 

Begin onderzoek

Eind onderzoek
(na 6 behandelingen)

Vergelijking

Lang in één houding zitten

VAS 9

VAS 6

-3

Bovenhandse bewegingen

VAS 8

VAS 4

-4

Tennissen

VAS 7

VAS 3

-4

Tillen

VAS 10

VAS 5

-5

Haren kammen

VAS 8

VAS 0

-8

Patiënte meldt:

-       Minder pijnklachten van rug en schoudergordel, de pijn is na tennis verminderd aanwezig en het herstel is ook sneller, vaak klachtenvrij na een uur. Meestal gaat het bewegen zonder overbelasting vanzelf tijdens het tennissen, soms ervaart patiënte dat zij er even aandacht aan moet schenken om klachten te voorkomen. Sommige trainingen heeft zij geen klachten, soms na afloop een soort spierpijn die een uur duurt.

-       Houdingen( zitten en staan) kunnen langer ingenomen worden, na enige tijd ervaart de patiënte (lichte) stijfheid maar geen pijn.

-       Patiënte meldt vaak hoofdpijn te hebben gehad, deze klacht is nu minder vaak en minder heftig aanwezig, zij heeft bijna geen hoofdpijn meer.

-       De VAS scores op pijn variëren tussen 0 en 8. Hoge score betreft kortdurende momenten van pijn ( verkeerde beweging). VAS voor gevoel van stijfheid is tussen 5 en 10 afhankelijk van houding en duur.

OPM. na 2 jaren meldt patiente dat zij nog steeds de oefeningen doet en geen last meer heeft van haar rug. Zij sport en heeft een lichamelijk zwaar beroep.

Lees het volledige casus onderzoek