Patiënt ervaringen

Jongen met klachten bij hypermobiliteit

De naam van de patient is gefingeerd om privacy redenen.


 Verhaal van Koen (10 jaar) geschreven door zijn moeder :

 Koen is in augustus 2010 van de schommel gevallen en heeft toen zijn voet verzwikt. Na 3 weken met krukken lopen zou het volgens de arts over moeten zijn, maar hij bleef last houden. Ook na 6 weken ging het niet beter. In het ziekenhuis wisten ze niet meer wat te doen; foto's en scans lieten niets zien. Koen liep na 5 minuten op de tennisbaan al mank. Fysiotherapie hielp niet. Het ging steeds slechter met hem. Hij kreeg ook nekklachten en liep met zijn hoofd helemaal scheef, was meer thuis dan op school. Inmiddels was het al 9 maanden na de val van de schommel. Via de huisarts zijn wij toen doorverwezen naar een kinderfysiotherapeut. Een collega heeft gekeken wegens afwezigheid van haar collega. Dat was voor Koen het grootste geluk dat hij kon hebben, want het was haar duidelijk dat Koen  hypermobiel is en na overleg met de huisarts en kinderfysiotherapeut zijn wij begonnen met Bugnet therapie. We hadden snel resultaat: Koen is dat schooljaar niet meer thuis gebleven van school en had na een paar dagen helemaal geen nekpijn meer! De pijn in zijn voet werd door de oefeningen snel  minder en is nu (augustus 2012) vrijwel helemaal weg. Hij kan alweer 2 uur tennissen zonder last te krijgen! Voor zijn voeten heeft hij ook steunzolen gekregen.

Voor andere klachten helpt de Bugnet therapie ook, hij doet elke dag 1 of 2 oefeningen, die het hele lichaam trainen . Zo struikelde Koen vaak en kon met zwemmen zijn leeftijdsgenootjes niet bijhouden. Ook het schrijven gaf problemen. Ook kon hij niet schaatsen, ook niet achter een stoeltje, maar afgelopen winter heeft hij een schaatscursus gedaan en schaatste 2 keren per week. Omdat Koen heel veel sport , heeft hij wel eens overbelastingsklachten. Bij het zwemmen en tennissen kreeg hij polsklachten omdat hij zijn polsen te veel bewoog. Een paar veranderingen in de oefeningen zodat hij stabiliteit kon trainen hielpen daarbij vrij snel. Na een paar uren sporten voelt hij zijn voeten of knieën, maar na wat rust gaat dat over. Afwisselen en doseren bevalt het beste.

Het is wel duidelijk dat Koen, zeker zolang hij in de groei is, zijn oefeningen moet blijven doen. We gaan elke 6 tot 8 weken naar de Bugnet therapeut. Soms worden de oefeningen veranderd, bijvoorbeeld als er klachten zijn of als de therapeute ziet dat er iets aan de houding of het bewegen kan verbeteren.
 Doordat wij er zo toevallig tegenaan zijn gelopen gaat het nu goed met onze zoon, maar het is wel jammer dat hypermobiliteit  vaak over het hoofd wordt gezien. Het gaat nu heel erg goed met Koen en we zijn enorm blij, dat het door de Bugnet therapie zo goed blijft gaan!
   

Novenber 2012